Vertrekpunt: onze 4 pijlers

De opleiding graduaat Basisverpleegkunde creëert een krachtige leeromgeving waarin zorgzame en maatschappelijk
betrokken basisverpleegkundigen worden opgeleid die degelijk zijn voorbereid op de uitdagingen van het huidige
en toekomstige zorglandschap. 

De opleiding biedt levensecht en ervaringsgericht onderwijs aan dat nauw aansluit bij de praktijk, met aandacht voor simulatieonderwijs. Deze krachtige  leeromgeving wordt mede gecreëerd door middel van nauwe samenwerking met de zorgsector, Arteveldehogeschool en het leertrainingscentrum van AZ Maria Middelares in Gent.

Binnen de opleiding worden vernieuwingen in het onderwijs en het werkveld nauwlettend opgevolgd en systematisch geïmplementeerd.

Daarnaast zijn verschillende van onze docenten actief in het werkveld. Zij brengen de nieuwste innovaties en inzichten uit de praktijk mee naar de opleiding en delen deze met hun collega-docenten en cursisten, wat bijdraagt aan een actuele en praktijkgerichte leeromgeving.

De basisverpleegkundige voldoet aan de zeven rollen van het internationale CanMEDS model:

  1. De basisverpleegkundige als zorgverlener: de beginnend  basisverpleegkundige voert kwalitatief, wetenschappelijk onderbouwde zorg uit. De beginnend  basisverpleegkundige werkt daarbij steeds in een gestructureerd zorgteam en werkt enkel autonoom in minder complexe zorgsituaties. In complexe zorgsituaties voert de beginnend basisverpleegkundige de door de verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg of de arts toevertrouwde handelingen uit. De beginnend basisverpleegkundige voert verpleegtechnische zorg uit in overeenstemming met de geldende wetgeving.
  2. De basisverpleegkundige als communicator: de beginnend basisverpleegkundige communiceert op een professionele, holistische en warmmenselijke wijze met zorgvragers, hun omgeving en het gestructureerd zorgteam.
  3. De basisverpleegkundige als samenwerkingspartner: de beginnend basisverpleegkundige werkt binnen een gestructureerd zorgteam om kwalitatief, wetenschappelijk onderbouwde zorg aan te bieden. Op die wijze
    draagt de basisverpleegkundige, vanuit eigen expertise, bij tot het garanderen van de continuïteit van zorg.
  4. De basisverpleegkundige als professional: de beginnend  basisverpleegkundige reflecteert kritisch over het eigen handelen en stemt het levenslang leren af op professionele groei.
  5. De basisverpleegkundige als gezondheidscoach: de beginnend basisverpleegkundige speelt een aanvullende rol in preventie en gezondheidsbevordering. De beginnend basisverpleegkundige begeleidt
    mensen door middel van coaching en educatie naar een gezondere levensstijl, rekening houdend met de maatschappelijke context.
  6. De basisverpleegkundige als organisator: de beginnend basisverpleegkundige plant en organiseert autonoom de kwalitatief, wetenschappelijk onderbouwde zorg enkel in minder complexe zorgsituaties in overeenstemming met de geldende wetgeving. In complexe zorgsituaties voert de beginnend basisverpleegkundige de door de verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg of de arts toevertrouwde handelingen uit.
  7. De basisverpleegkundige als kwaliteitsbevorderaar: de beginnend basisverpleegkundige handelt professioneel, respectvol en ethisch verantwoord. Daarnaast reflecteert de beginnend basisverpleegkundige kritisch en bevordert op deze manier systematisch de kwaliteit van het zorgproces.

Basisverpleegkundigen zijn betrokken zorgprofessionals voor élke zorgvrager. Dit betekent dat zij niet alleen lokale zorgbehoeften begrijpen, maar ook de diversiteit van de wereldwijde gezondheidszorg en de sociale en culturele factoren die invloed hebben op gezondheid en welzijn.

Door het stimuleren van interculturele competenties en globale gezondheidsperspectieven leren cursisten om respectvol en effectief te communiceren met zorgvragers uit diverse achtergronden en om bij te dragen aan een rechtvaardige en gezonde wereld. Dat maakt van hen echte  wereldburgers.

Naast de technische en klinische vaardigheden leren cursisten de nodige attitudes die essentieel zijn voor het beroep. Respect, openheid, vertrouwen, creativiteit en deskundigheid staan daarom centraal in de opleiding.

Gedurende de opleiding hebben cursisten inspraak in de opleiding. De  betrokkenheid van alle stakeholders - cursisten, docenten, werkveld en alumni – is van essentieel belang in de vormgeving en verdere ontwikkeling van de opleiding.

In een steeds digitaler wordende wereld is digitale geletterdheid essentieel voor de basisverpleegkundigen. Cursisten leren hoe zij digitale tools effectief kunnen inzetten om de kwaliteit van zorg te verbeteren en te communiceren met collega’s en zorgvragers. 

Tot slot hecht de opleiding veel waarde aan duurzaamheid. Ze integreert de principes van duurzame zorg in het curriculum, zodat cursisten leren hoe zij milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde keuzes kunnen maken in hun
dagelijkse praktijk.

Kwaliteitszorg

Interne kwaliteitszorg 

1. De 4 pijlers als vertrekpunt

De kwaliteitszorg vertrekt vanuit de 4 pijlers waarbij per schooljaar prioritaire actiepunten (per pijler) worden geformuleerd in een jaaractieplan. 

2. Jaaractieplan vanuit de PDCA

Vervolgens wordt hierop de PDCA-cyclus toegepast. Dit jaaractieplan heeft tot doel de prioritaire actiepunten die geformuleerd worden te vertalen in concrete acties die binnen een vooropgestelde timing zullen worden uitgevoerd en geëvalueerd samen met het team. Het jaaractieplan en het beleid van de opleiding worden zo telkens op elkaar afgestemd. Voor de start van elk schooljaar wordt een actieplan opgemaakt. Elk nieuw actieplan vormt een verderzetting van het jaaractieplan van het vorig schooljaar. Zo behouden we wat goed is en streven we naar continue verbetering. We zorgen ervoor dat in elk jaaractieplan alle 4 pijlers aan bod komen.

PLAN

Aan het einde van elk schooljaar wordt de input van studenten, docenten en werkveld bij elkaar gelegd. Doorheen ieder schooljaar worden bepaalde bevragingen standaard uitgevoerd (bv. tevredenheidsbevragingen studenten, interviews bij het werkveld per setting, outputgegevens, …)

Op basis van de resultaten van de uitgevoerde bevragingen en de evaluatie van het jaaractieplan van het voorgaande schooljaar, wordt samen met het team een nieuw jaaractieplan opgesteld. Elk nieuw jaaractieplan bouwt verder op het voorgaande jaaractieplan (sommige actiepunten worden verder meegenomen, andere worden geborgen, nieuwe kunnen toegevoegd worden). We maken hierin ook een selectie zodat het uitvoeren van het jaaractieplan haalbaar blijft.

Er wordt gebrainstormd over de concrete aanpak en planning van deze prioritaire punten. Voor de start van elk nieuw schooljaar wordt een concreet plan opgesteld waarin ook afspraken opgenomen worden.

DO

Gedurende het schooljaar worden de plannen uitgevoerd. Hiervoor wordt het volledige team ingezet.

CHECK

Alles wat gebeurt, wordt van nabij opgevolgd. Tijdens vergadermomenten (kwaliteitszorgvergaderingen, moduleraad, personeelsvergaderingen, studentenraad) en bij informele contacten worden de doorgevoerde aanpassingen met betrekking tot de prioritaire actiepunten geëvalueerd. Op die manier kan er direct ingespeeld worden op eventuele moeilijkheden en kunnen we er eventuele kinderziektes snel uithalen.

Daarnaast worden systematisch bevragingen afgenomen bij studenten, docenten en het werkveld. Daarin wordt onder meer gepeild naar de prioritaire actiepunten die tijdens een schooljaar werden aangepakt zodat we feedback verzamelen van alle betrokken partijen en kunnen bijsturen waar nodig. Daarnaast komen steeds een aantal vaste onderdelen terug om vinger aan de pols te houden over de kwaliteit van de volledige opleiding.

ACT 

Op basis van de bevindingen uit de ‘Check-fase’ en op basis van de resultaten van de systematische bevragingen en metingen krijgt het nieuwe jaaractieplan vorm:

  • Tijdens de module worden reeds kleine aanpassingen gedaan bij bestaande actiepunten (kort op de bal spelen).
  • We behouden wat goed wordt bevonden. Dit wordt weggelaten in een volgend jaaractieplan.
  • Een prioritair actiepunt dat nog verder aandacht verdient, wordt meegenomen naar het nieuw jaaractieplan.
  • Nieuwe prioritaire punten worden geselecteerd.

Externe kwaliteitszorg

De opleiding neemt de aanbevelingen van externe partners (oud-studenten, werkveld, …) mee op in het intern kwaliteitszorgbeleid. In de toekomst zal de opleiding inzetten op terugkoppeling naar de externe partners om hen te informeren over de gerealiseerde actiepunten.

Verslag doorlichting